Susuzuz Çünkü Suçluyuz
Susuzuz Çünkü Suçluyuz
Aşırı ve dikkatsiz su tüketimi ve kurak geçen kış aylarının da etkisiyle susuzluk bir kez daha ülkenin en önemli gündem maddesi haline geldi. Ağustos ayının 40 dereceyi bulan sıcağında su kesintileri yaşanabilir.
Türkiye son yılların en kurak kış aylarını geride bıraktı. Her ne kadar bahar mevsimi bol yağışla beraber gelmiş olsa da 2007-2008 yıllarında yaşadığımız su sıkıntısı bir kez daha tekrar ediyor.
Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden alınan verilere göre Türkiye’nin 2013 yılı boyunca aldığı yağış miktarı 600 mm’nin altında kaldı. Normal şartlarda 650 mm olması gereken yağış miktarının bu kadar az gerçekleşmiş olması özellikle büyük şehirlerde gözlerin baraj doluluk oranlarına çevrilmesine sebep oldu.
Balıkçılıktan, Çiftçiliğe
Günde 2,5 milyon metreküp su tüketen İstanbul’un sadece 100 günlük suyu kaldı. Uzmanlar %30’lara gerileyen doluluk oranının şehri ancak Eylül’e kadar götürebileceğini söylüyor.
Başta Elazığ ve çevre iller olmak üzere tüm Türkiye için büyük önem taşıyan Keban barajında ise durum daha vahim. On yıllardır balıkçılık yapılan alanlar, suların çekilmesiyle tarıma açıldı. Bölge halkı baba mesleği olan balıkçılığı bırakıp, çiftçilik yapmaya başladı. İzmir biraz daha şanslı gözüküyor. Buna karşın Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Gülay Pamuk Mengü ise Ege’de su rezervlerinin %46 azaldığını söyledi. Mengü bu durumun tarımsal üretimde verim düşmesine sebep olacağını ifade etti.
Bahar Yağmurları Yanıltmasın
Barajların tehlike çanları çaldığı dönemde gerçekleşen bol yağış tehlikeyi birkaç ay daha ötelemiş olsa da artan su tüketimi, buna karşın gerçekleşen yetersiz yağış kısa vadede susuzluğun tekrar gündeme geleceğini gösteriyor. İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin İncecik aşırı kurak geçen yaz ayları düşünüldüğünde suyun en az %30 tasarruflu kullanılması konusunda vatandaşları uyardı.
Ya Su Biterse?
Tuzlu suyu arıtarak tatlı su elde etmek son yıllarda sıkça tartışılıyor. Arıtma tesisleriyle, gittikçe azalan tatlı su kaynaklarına takviye yapılması hedefleniyor. İspanya, Singapur ve İsrail yıllardır bu şekilde tatlı su elde ediyor.
Deniz ve okyanuslar çok büyük su kütleleri olduğundan nehirlerdeki gibi ekosistemin zarar görmesi söz konusu değil, buna karşın tuzlu suyun arıtılması çok yüksek miktarlarda enerji tüketimine yol açıyor. Buda suyu oldukça pahalı, lüks bir ürün yapıyor.
05 Mayıs 2014
Haber: Muhammed Kafadar
Detaylar:
http://www.egemanset.com/susuzuz-cunku-sucluyuz